Printer Friendly Version Autorski tekst ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića u časopisu Društva za Jugoistočnu Evropu „Südosteuropa Mitteilungen“ @ 7 July 2021 08:50 AM

Ministar Selaković nedvosmisleno naglašava da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji jedan je od ključnih spoljno-političkih prioriteta i strateški cilj svih vlada Srbije u proteklih 20 godina, uključujući i aktuelnu.
Podseća da je iznalaženje trajnog i održivog rešenja za problem Кosova i Metohije tema koja je od najvećeg značaja ne samo za našu zemlju, već i očuvanje mira i stabilnosti čitavog regiona. Ističe se da rezultat dijaloga treba da bude kompromisno održivo rešenje, prihvatljivo za obe strane i u interesu svih - i Srba i Albanaca. Ipak, to ne može da podrazumeva da Srbija u ovom procesu izgubi sve i da se saglasi sa potpunim zanemarivanjem svojih državnih interesa. Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Prištinom, ali insistira da sve ono što se dogovori, mora striktno i bez izuzetka biti i sprovedeno. Ministar Selaković ukazuje se i da je Beograd u prethodnom periodu realizovao i implementirao teške odluke, dok Priština odbija da primeni deo koji se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština.

U svom autorskom tekstu, ministar Selaković posebno izdvaja pozitivne ekonomske pokazatelje  omogućene reformskim merama koje je Vlada Srbije preduzela 2014. godine i zahvaljujući kojima Srbija uprkos pandemiji i njenim posledicama ima znatno bolji ekonomski rast od mnogih država članica Evropske unije.
Ministar Selaković je ukazao i na opredeljenost Srbije unapređenju odnosa sa susedima, pomirenju i ukupnom razvoju na putu regiona ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Na kraju, uz podsećanje na izazove uzrokovane pandemijom, koja pokazuje da samostalni napori država nisu dovoljni u suočavanju sa globalnim krizama i problemima, ministar spoljnih poslova Srbije N. Selaković naglašava da budućnost moramo da planiramo zajedno. Takođe, ukazuje na važnost jedinstva evropske porodice, ističući spremnost Srbije da doprinese daljem jačanju i jedinstvu Evrope.