Printer Friendly Version Ministar inostranih poslova SR Nemačke u poseti Beogradu @ 29 April 2021 07:48 AM

23.04.2021.

Ministar inostranih poslova Savezne Republike Nemačke Hajko Mas razgovarao je sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spolјnih poslova Nikolom Selakovićem u odvojenim susretima u Beogradu.

Predsednik Vučić istakao je da je poseta šefa nemačke diplomatije Srbiji potvrda značaja političkog dijaloga i unapređenja bilateralne saradnje Srbije i Nemačke.

Tokom razgovora sa ministrom Masom, predsednik Vučić naglasio je da Srbija ima najtešnje ekonomske odnose sa Nemačkom i ubedlјivo najveću trovinsku razmenu, koja je rasla i u vreme pandemije tokom prošle godine, kao i da ne postoji nijedan spolјni partner koji nam je u ekonomskom smislu važan kao Nemačka.

O uspešnosti saradnje naših zemalјa govori podatak da je Srbija između 2010. i 2020. godine čak za 2,5 puta uvećala trgovinsku razmenu sa Nemačkom, a za 2,9 puta povećala izvoz, kao i podatak da je pre nekoliko godina ukupan broj zaposlenih u nemačkim kompanijama u Srbiji bio 17.000, a da je danas veći od 70.000, kazao je predsednik.

Vučić je podvukao da će Srbija u regionu imati apsolutno konstruktivnu ulogu i da će težiti očuvanju mira, kao i da nije zainteresovana za teritorije drugih, već za saradnju u oblastima kulture, sporta, ekonomije, a da je naš cilј snažna, ekonomski jaka i uspešna Srbija.

U razgovoru o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik je naglasio da se suština napretka nalazi u miru, istakavši da je važno da se ispune svi sporazumi koji su potpisani, pre svega Briselski, i da se uspostavi ZSO.

Predsednik je zahvalio ministru Masu, ali i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, za svu pomoć i podršku razvoju Srbije u svim oblastima, ukazavši na to da će se Srbija truditi da, čuvajući stabilnost i radeći marlјivo u budućnosti, pokaže da zaslužuje članstvo u EU.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom spolјnih poslova Nemačke Hajkom Masom da je Nemačka jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera i zemlјa čija je podrška reformskom procesu i evropskim integracijama od izuzetnog značaja za Srbiju.

Predsednica vlade je, ukazavši na činjenicu da je Nemačka među vodećim privrednim i spolјnotrgovinskim partnerima, ocenila, takođe, da je ova zemlјa i jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji, s obzirom na to da u Srbiji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom i da je ona donela Srbiji podizanje standarda radne etike postignuvši značajan uticaj na tržištu.

Brnabić je naglasila da je Srbija čvrsto opredelјena za evropski put, kao i nastavak reformi i njihovu implementaciju, kako bi se unapredio život građana, a da se pred Vladom RS nalaze važni zadaci i veliki izazovi, pre svega, borba za zdravlјe u jeku pandemije, koja ne može da uspori završetak reformi u oblasti pravosuđa, medijskih sloboda i važne reforme u oblasti vladavine prava.

Vlada Srbije spremna je da napravi krupne iskorake u ovim oblastima, uz podršku nevladinog sektora i civilnog društva, ali i partnera iz Evropske unije i OEBS-a, i uz najveći društveni konsenzus, zaklјučila je premijerka.

Ministar spolјnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković dočekao je šefa nemačke diplomatije Hajka Masa, prilikom njegovog dolaska u Beograd, i sa njim je danas, između ostalog, razgovarao o predstojećem ministarskom sastanku Berlinskog procesa, koji će se održati 8. juna, kao i o projektima i aktivnostima u okviru ove inicijative.

Šef srpske diplomatije prisustvovao je otvaranju nove Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, nakon čega je ispratio svog kolegu, ministra Masa.