Printer Friendly Version Izložba Muzeja Vuka i Dositeja u Hamburgu od 10. do 12. novembra 2017. @ 16 November 2017 08:15 AM

12. novembar 2017.

               

Srpska dopunska škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Hamburga, uz podršku Generalnog konzulata RS u Hamburgu i srpske crkvene opštine u Hamburgu, organizovala je dokumentarnu izložbu Muzeja Vuka i Dositeja iz Beograda, u periodu od 10. do 12. novembra 2017. godine u Hramu svetog arhangela Mihajla u Hamburgu.

Izložba je održana pod nazivom „Jezik je hranitelj naroda“ i sastojala se od dvadeset panoa sa tekstovima i fotografijama koji dočaravaju život i rad Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića. Posetioci izložbe su pored fotografija njihovih knjiga, pisama, ličnih predmeta, imali priliku da prisustvuju radionicama za decu, kao i predavanju za odrasle, sa posebnim osvrtom na vezu ova dva velikana sa nemačkim govornim područjem i prijateljstvom sa braćom Grim i Johanom Volfgangom Geteom.

Izložba je otvorena 10. novembra 2017. godine obraćanjem predstavnika Muzeja Vuka i Dositeja, kao i predsednika Saveta roditelja, uz program koji su izveli učenici dopunske škole na srpskom jeziku i folklorno društvo „Mladost“ iz Hamburga. Pored učenika dopunske škole i njihovih roditelja, koji su bili najbrojniji posetioci i kojima je ova izložba prvenstveno namenjena, takođe su prisustvovali i drugi predstavnici srpske dijaspore, crkvene opštine, kao i kolektiv Generalnog konzulata u Hamburgu.