Printer Friendly Version Obeležavanje 72. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora u Bergen – Belzenu @ 23 August 2017 04:18 PM

23. april 2017.

   

  U nedelju 23. aprila 2017. godine obeležena je 72. godišnjica od oslobođenja koncentracionog logora u Bergen – Belzenu. Predstavnici Generalnog konzulata RS u Hamburgu, generalni konzul Nataša Rašević i konzul Milorad Avramović su tim povodom položili venac na spomenik žrtvama.
   Vence su položili i potpredsednica Bundestaga, savezna ministarka za kulturu i medije, ministarka za kulturu Donje Saksonije, generalni konzul Rusije, predstavnici ambasada i konzulata Belorusije, Ukrajine, Poljske, Belgije, Turske.
   Pomenu su prisustvovali predstavnici više verskih zajednica, preživeli logoraši, članovi porodica i drugi predstavnici.
    Logor Bergen-Belzen je najpre bio lager za belgijske i francuske ratne zarobljenike da bi nakon napada Nemačke na Sovjetski savez ovde bili stacionirani ruski ratni zarobljenici i ratni zarobljenici iz drugih zemalja (od 1940 do 1945.). Do kraja rata oko 50.000 ruskih zarobljenika je umrlo od posledica gladi, iscrpljenosti i epidemije. U aprilu 1943. godine ovaj vojni logor postaje koncentracioni logor u koji su deportovani Jevreji, najpre radi moguće razmene za nemačke zarobljenika, a kasnije i iz drugih koncetracionih logora zbog njihove popunjenosti ili zatvaranja. U koncentracionom logoru je od ukupno 120.000 zatvorenika iz cele Evrope oko 52.000 ubijeno ili umrlo neposredno po oslobođenju logora od posledica užasno nehumanog tretmana u koncetracionom logoru.