Printer Friendly Version DUGA NOĆ KONZULATA @ 19 May 2016 10:37 AM

  

  

 

 

 

 

 

30. maj 2016. Generalni konzulat Republike Srbije u Hamburgu 26. maja 2016.godine po četvrti  put je uzeo učešće u manifestaciji pod nazivom Duga noć konzulata,  koju organizuje Senat Slobodnog i Hanzeatskog Grada Hamburga. Ova manifestacija održava se već peti put za redom, a vezana je za obeležavanje Dana Evrope u Hamburgu. Pored Generalnog konzulata Republike Srbije u Dugoj noći konzulata  od  18,00 do 22,00 časa za posetioce su simbolično "otvorili svoja vrata" generalni konzulati  i konzulati sledećih država: Belorusije, Bugarske, Čilea, Grčke, Indonezije, Irana, Islanda, Italije, Kine, Letonije, Meksika, Mongolije, Novog Zelanda,  Poljske, Portugala, Ruske Federacije, Španije, Tadžikistana, Turske, Ukrajine, Urugvaja, kao i Evropsko-mediteransko-arapsko udruženje, Fondacija EU-Latinska Amarika i Karibi, Španski kulturni institut Servantes, Italijanski kulturni institut i Konfučijev institut na Univerzitetu u Hamburgu.

Prema našoj proceni ovogodišnja manifestacija privukla oko 120 posetilaca, pretežno državljana Nemačke, ali i drugih stranaca, poput Italijana, Japanaca, Grka i drugih. Kao i prethodnih godina, među posetiocima je zapažen veliki broj mladih, učenika i studenata. Pored posluženja srpskim specijalitetima i pićima, posetioci su se posebno interesovali za turističku posetu Srbiji, zastajali pred monitorom gde su se neprestano prikazivali turistički filmovi o Srbiji i prikupljali izložene turističke prospekte. Bilo je i drugih pitanja poput onih čime se bavi konzulat i kako se postaje konzul, a mnogi posetioci želeli su da vide i prostorije u koje ne zalaze stranke, što smo im ovom prilikom i omogućili.

Učešće Generalnog konzulata u Dugoj noći konzulata odabranim slikama ulepšala je srpska slikarka iz Hamburga Sonja Brinkmann. Veliku čast svojom posetom pričinila nam je druga gradonačelnica Hamburga gospođa Katharina Fegebank. Za posetu smo zahvalni i predstavnici Privredne komore Hamburga zaduženoj za privrednu saradnju sa zapadnim Balkanom,  gospođi Susanne Küchenmeister.