Printer Friendly Version Obavljanje stručne prakse u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu @ 8 February 2014 03:05 PM

Na osnovu Pravilnika o obavljanju stručne prakse u Ministarstvu spoljnih poslova, koji je stupio na snagu 06. decembra 2013. godine stručnu praksu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima  Republike Srbije mogu obavljati punoletni, poslovno sposobni, državljani Republike Srbije i to studenti osnovnih studija, diplomci i studenti poslediplomskih studija koji nisu u stalnom radnom odnosu. Stručnu praksu ne može obavljati lice koje ima bezbednosne smetnje, pravosnažno osuđeno lice, kao ni lice protiv koga se vodi krivični postupak.

Lice koja obavlja stručnu praksu, po pravilu, nema pravo na novčanu naknadu ili drugu imovinsku korist. Diplomatsko-konzularno predsdtavništvo ne snosi putne troškove, troškove osguranja, zdravstvene zaštite, smeštaja i ishrane, kao ni druge troškove u vezi sa obavljanjem stručne prakse. Stručna praksa traje najmanje dve nedelje a najduže šest meseci.

Sva pitanja koja se tiču obavljanja stručne prakse predmet su posebnog ugovora.

Ukoliko lice želi obavljanje stručne prakse u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije molbu podnosi željenom predstavništvu najmanje dva meseca pre planiranog početka prakse. Molba mora da sadrži prijavu na posebnom obrascu, fotokopiju pasoša Republike Srbije, biografiju  i saglasnost za bezbednosnu proveru. Zainteresovanima za obavljanje prakse Generalni konzulat u Hamburgu dostaviće obrazac prijave i saglasnosti za bezbednosnu proveru. Generalni konzul obavlja razgovor sa kandidatom, pre nego što se njegova molba i ostala dokumentacija dostave Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova radi sprovođenja dalje procedure.

Odluku o tome da li je molba kandidata za obavljanje stručne prakse u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije usvojena ili ne, donosi ministar spoljnih poslova ili lice koje on ovlasti. Kandidat za obavljanje stručne prakse obaveštava se u pisanoj formi o odluci po njegovoj molbi. Ukoliko je kandidat odbijen iz bezbednosnih razloga, može u roku od šest meseci od prijema obaveštenja ponovo podneti zahtev za obavljanje stručne prakse. Na kraju obavljene prakse Ministarstvo spoljnih poslova izdaje odgovarajuću potvrdu.