| |     Deutch | English  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA
   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 8:30 - 13:00 časova (sredom i od 15:00 do 18:00 časova)

Praznici

Adresa
Harvestehuder Weg 101
D-20149 HAMBURG
NEMAČKA

Telefon: + 4940 / 416-22-60, 416-22-612 Lokacija/Mapa
Faks:     + 4940 / 410-47-47 Konzularna nadležnost
E-mail: gk_hamburg@web.de Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.hamburg.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Obavestenje o neradnim danima

Generalni konzulat Republike Srbije neće raditi 18. i 21. aprila 2014. godine.


Proslava Dana državnosti Republike Srbije

Generalni konzulat Republike Srbije u Hamburgu obeležio je Dan državnosti Republike Srbije Sretenje prijemom održanim u Etnografskom muzeju u Hamburgu (Museum für Völkerkunde) 18.02.2014.g. od 18.30 do 20.30 časova. Od oko 250 pozvanih  prijemu je prisustvovalo približno dvesta zvanica, učesnika u programu i zaposlenih u Generalnom konzulatu RS u  Hamburgu.

Brojni predstavnici konzularnog kora iz Hamburga na čelu sa doajenom, generalnim konzulom Argentine, predstavnici protokola i policije, ministarstava privrede i prosvete i obrazovanja, nevladinih organizacija,  kao i mnogi ugledni članovi srpske dijaspore - lekari (poznati lekar i humanista prof.dr Nada Basara sa suprugom i pored brojnih obaveza odazvala se pozivu i prisustvovala prijemu), naučnici, inženjeri, umetnici, advokati, privrednici, sportisti i drugi svojim prisustvom uveličali su dobro organizovan i uspeo prijem. Sveštenici srpske pravoslavne crkve iz Hamburga, Bremena i Hildeshajma takodje su prisustvovali prijemu. Prisutan je bio i major Vojske Srbije Željko Bosanac koji se nalazi na stručnom usavršavanju na Vojnoj akademiji u Hamburgu.

Pozdravne govore održali su generalni konzul Momirka Marinković i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i sporta Hamburga Volker Schiek. Članovi SKUD "Mladost" izveli su nacionalne himne Srbije i Nemačke, kao i bogat i izvanredno pripremljen i medju zvanicama odlično ocenjen splet pesama i igara iz Srbije, sa efektnom završnom modernom koreografijom. Za bogatu i raznovrsnu prazničnu trpezu pobrinuli su se roditelji folkloraša "Mladosti", a srpska Sokolova rakija i vina upotpunili su praznični štimung.

Na prijemu su uspostavljena nova poznanstva i osveženi stari kontakti. Državljani Srbije i strani gosti bili su izmešani i svako je, na prijemu koji je trajao duže od predviđenog, našao za sebe prijatnog sagovornika i zanimljivo društvo. Na svom putu ka EU i u daljem napretku Republika Srbija dobila je mnogo iskrenih čestitki, a zvanice će verovatno poželeti da i naredne godine prisustvuju proslavi Sretenja. 
 


Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije

Obaveštavamo Vas da je Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, 29.01.2014. godine potpisao Ukaz o raspuštanju Skupštine Republike Srbije i Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora koji su zakazani za 16. mart 2014. godine («Službeni glasnik Republike Srbije» broj 8 od 29.01.2014. godine).

Glasanje na izborima će biti organizovano i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu ukoliko se za glasanje na svakom pojedinačnom biračkom mestu prijavi najmanje 100 glasača, a pravo izbora imaju svi državljani Republike Srbije koji su uneti u birački spisak.

Državljani Republike Srbije koji žele da glasaju u inostranstvu treba:

1. da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak u Srbiji. Uvid se vrši elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave: www.rik.parlament.gov.rs unošenjem jedinstvenog matičnog broja gradjana – JMBG.

Ako su upisani u birački spisak treba:
2. da podnesu u pisanoj formi Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu (obrazac broj 1);
3. čitko popunjen zahtev, kopiju važećeg pasoša i adresu u SR Nemačkoj, najkasnije do 22. februara 2014. godine dostave Generalnom konzulatu Republike Srbije u Hamburgu (e-mail: gk_hamburg@web.de, faks: 040 / 410 4747, adresa: Harvestehuder Weg 101, 20149 Hamburg) ili lično predaju.
     
Ukoliko lice koje ima biračko pravo nije upisano u Jedinstveni birački spisak, mora podneti istovremeno i zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak (obrazac broj 2) i prijavu za glasanje u inostranstvu (obrazac broj 1), uz prilaganje odgovarajuće dokumentacije. Oba zahteva se dostavljaju (poštanskim, elektronskim putem, faksom ili lično) Generalnom konzulatu RS u Hamburgu, koji će zahteve proslediti nadležnoj opštinskoj odnosno gradskoj upravi po mestu poslednjeg prebivališta, nakon čega nadležni organ donosi rešenje o upisu.

Za dodatne informacije se možete obratiti Generalnom konzulatu RS u Hamburgu na telefon: 040 / 416 22 625, putem e-maila, faksa ili lično.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova